Meldpunt
Met dit project treedt de Stichting op een praktische en directe manier in contact met haar achterban en doelgroep. Zo geven we het goede voorbeeld, ontmoeten we mensen met autisme en mensen zonder autisme, en brengen we die met elkaar in contact.
Via het contactformulier kan eenieder zich aanmelden met een pluim of een mispluim. Een pluim is er voor een positief initiatief in de samenleving, waarbij mensen met en zonder autisme elkaar ontmoeten en samenwerken. Dit kan zowel in het klein zijn als in het groot. De Stichting neemt deze pluimen ter harte en zet elke maand, in haar Nieuwsblog, zo’n positief initiatief in het zonnetje. Na 10 pluimen nomineren we de 3 pluimen die het meest tot de verbeelding spreken voor de Dikke Duim. Als de stemmen zijn geteld, reiken we de Dikke Duim op een feestelijke manier uit aan de winnaar. De eerste Dikke Duim is inmiddels op 30 maart 2019, tijdens de viering van het eenjarig bestaan van onze stichting, uitgereikt aan Zwemschool Okidoki.
Natuurlijk zijn er ook meldingen met een negatief karakter. We denken dan aan uitsluiting op de werkvloer, of kinderen die thuiszitten omdat ze door hun autisme niet terechtkunnen op een school. Uiteraard nemen we ook deze binnenkomende fluimen ter harte, en besteden we er elk seizoen aandacht aan in ons Nieuwsblog. En eens per jaar stellen we, met inzet van de Vette Fluim, misstanden aan de kaak, bijvoorbeeld met een petitie.
Wie een melding doet, kan zelf aangeven wat er met die melding moet gebeuren. Wil je alleen je ei kwijt? Of wil je een reactie van de Stichting, of misschien zelfs actie!?
Als wij voldoende reacies hebben ontvangen, voegen we een ‘mix and match’ functie toe aan het meldpunt. Zo hopen we verschillende mensen en organisaties met elkaar in contact te brengen, zodat pluim en fluim elkaar wellicht kunnen opheffen. Stel bijvoorbeeld dat we een werknemer die discriminatie op de werkvloer heeft ervaren wegens autisme, kunnen matchen met een werkgever die juist een pluim heeft gekregen vanwege zijn autismevriendelijke bedrijfsvoering.
Zo komen we, op eigen tenen, steeds een stapje dichter bij een inclusieve samenleving!